Kategorie
Bez kategorii

Dystrybucja nabiału – zaskakujące ciekawostki!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nabiał to bardzo ciekawa kategoria produktów spożywczych – wchodzi w nią mleko oraz pochodzące od niego przetwory, których ilość jest prawdziwie ogromna. W zależności od rejonu świata dystrybucja nabiału pełni mniejszą lub większą rolę, głównie z uwagi na jej przystępność oraz uwarunkowanie kulturowe. W polskich domach mleko czy ser goszczą na większości stołów, stanowiąc podstawę dla wielu przepisów kulinarnych. Polacy lubią dodać nieco mleka do swojej kawy, zjeść rano owsiane płatki z dodatkiem tego napoju, nie wspominając już o szerokim zakresie serów, przeznaczonych nie tylko na kanapki. Nie w każdym miejscu na świecie wygląda to jednak w ten sposób – jak się okazuje, konsumpcja nabiału bywa uzależniona od samej genetyki człowieka!

Dystrybucja nabiału na wschodzie a tolerancja laktozy

Nie każdy człowiek toleruje nabiał w swojej diecie. Trawienie laktozy to umiejętność, którą niestety posiada tylko trzecia część ludzkości. W niektórych terenach głównie na obszarze Azji, mleko nie jest uznawane za produkt do spożycia przez ludzi, dlatego dystrybucja nabiału wygląda tam zupełnie inaczej, będąc zdominowana przez roślinne zamienniki, jak choćby mleko sojowe, ryżowe czy migdałowe.

Polski przemysł mleczny – mamy być z czego dumni!

W Polsce funkcjonuje wiele firm, które zajmują się przetwarzaniem mleka i pochodnych produktów. Nabiał jest w naszym kraju niezwykle popularny, zarówno w postaci sera żółtego, jak i szerokiego zakresu twarogów, maślanek oraz podobnych artykułów. Są to w dużej mierze także produkty regionalne, których nie odszuka się w żadnym innym miejscu na świecie!

Czy nabiał zalicza się do zdrowej żywności?

Termin „zdrowa żywność” jest zdecydowanie zbyt szeroki, aby jednoznacznie zakwalifikować w nią konkretne produkty. Nabiał można włączyć nawet do ścisłej diety, lecz, jak w przypadku praktycznie każdego typu żywności, trzeba pamiętać o tym, aby spożywać go w odpowiednich ilościach. Jest to bardzo dobre źródło białka i wapnia, dlatego z pewnością znajdzie się dla niego miejsce w zbilansowanym posiłku!

Dystrybucja nabiału w praktyce – przechowywanie

Z uwagi na to, że większość przetworów mlecznych nie posiada zbyt długiego terminu przydatności do spożycia, wymagają one specjalnych środków przechowywania. Kluczem jest tutaj chłodne i zacienione miejsce – najlepiej specjalne chłodnie i lodówki, dzięki którym można znacznie ograniczyć rozwój bakterii. Dobra hurtownia powinna dysponować takimi środkami, zapewniającym swoim artykułom długo utrzymującą się świeżość!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)